Igor Akinfeev: Κάλλιο πρώτος στο χωριό…
Φαίνεται όταν μιλάμε για τον Ακινφέεφ μιλάμε για δύο τερματοφύλακες.
Τον θρύλο Ακινφέεφ, γέννημα θρέμμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας όπου παίζει εκεί από τα 16 του.
Είναι ο αρχηγός, ο ηγέτης και κάτι παραπάνω από απαραίτητος στην ΤΣΣΚΑ και στην Εθνική Ρωσίας. Έχει κερδίσει έξι πρωταθλήματα και ένα ΟΥΕΦΑ (2005) με την ομάδα του και έχει συμμετάσχει σε τρία Ευρωπαϊκά (έφτασε και στα ημιτελικά το 2008 με εκείνη την υπέροχη ομάδα που είχε η Ρωσία του Χίντινγκ) και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα clean sheets στην Εθνική Ρωσίας.
Το 2017 δείχνει να του έχει μπει πολύ καλά. Πριν λίγες μέρες έσπασε προσωπικό ρεκόρ που κατείχε από το 2008. Δεν δέχθηκε γκολ για 770 περίπου λεπτά στο Ρώσικο πρωτάθλημα. Πριν από έναν μήνα έσπασε το ρεκόρ του θρυλικού Λεβ Γιασίν (161 αγώνες χωρίς να δεχθεί γκολ). Πριν δύο βδομάδες περίπου ήταν και αρχηγός της Ρωσίας στον αγώνα με τον Βέλγιο.
Και όλα αυτά μόλις στα 31 του, που κλείνει στις 8 Απριλίου.
Μετά το 2008 ειδικά, θεωρούνταν ο πιο ανερχόμενος τερματοφύλακας και έτοιμος για σπουδαία πράγματα. Μάντσεστερ και Άρσεναλ δεν τον απόκτησαν όσο και να ακούγονταν το όνομά του συνεχώς μέχρι το 2010, ενώ είχε θεωρηθεί και για αντικαταστάτης του Όλιβερ Καν που είχε αποσυρθεί το 2008 από την Μπάγερν Μονάχου.
Τι έγινε όμως και δεν πήρε ποτέ την μεταγραφή; Οι μισθοί (των ποδοσφαιριστών) στην Ρωσία αυξήθηκαν από τις επιχορηγήσεις της βιομηχανίας των φυσικών πόρων. Παράλληλα οι φόροι είναι πολύ χαμηλοί, γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία της Ρωσίας οι ποδοσφαιριστές είναι καλλιτέχνες και φορολογούνται στο 13%. Επίσης, οι Ρώσοι ποδοσφαιριστές αμείβονται απίστευτα καλά και λόγω της νομοθεσίας με τους ξένους παίκτες: υπάρχει όριο στον αριθμό ξένων παικτών και έτσι όσο περισσότεροι Ρώσοι μένουν τόσο το καλύτερο. Ο άλλος λόγος είναι ότι αν και με εμπειρία και με πολλούς αγώνες ήδη τότε, ο Ιγκόρ δεν ένιωθε έτοιμος να φύγει έξω στα 22 του. To 2007 ήταν τραυματίας και δεν προχώρησε καμία μεταγραφή προς Αγγλία. Το 2010 η Ρωσία δεν έπαιξε πουθενά. Το 2012 δεν κατάφερε τίποτε στο Ευρωπαϊκό ενώ το 2014 ο Ιγκόρ έκανε δύο τραγικά λάθη που στοίχισαν.
Ειδικά αυτό με την Νότιο Κορέα είναι βαρύ.
Το άλλο ρεκόρ του δεν είναι και το πιο κολακευτικό. Είναι ο άλλος τερματοφύλακας που λέγαμε.
Μετράει 43 συνεχόμενους αγώνες στο Champions League που δέχεται γκολ. Η τελευταία φορά που δεν δέχθηκε γκολ στην διοργάνωση ήταν 11 χρόνια πριν, στις 11 Νοεμβρίου του 2006, σε αγώνα εκτός έδρας με την Άρσεναλ. Μετά από αυτό τον αγώνα η ΤΣΣΚΑ δέχεται γκολ σε κάθε ματς εκτός από δύο αγώνες το 2011 με την Τρανζοσπόρ. Σημείωση: Ο Ιγκόρ ήταν τραυματίας σε αυτούς τους δύο αγώνες!
Στον προτελευταίο του αγώνα μάλιστα με την Μονακό το έφαγε στο 87′. To τελευταίο με την Τότεναμ μπήκε με κωμικό τρόπο.
Γενικότερα ο Ακινφέεφ είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που αντιπροσωπεύει την παροιμία του σοφού λαού: κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη. Το 2017, μην τον μιατάξουμε, του μπήκε καλά όπως γράψαμε πιο πάνω. Τα θετικά ρεκόρ θα τα συνεχίσει σίγουρα. Για το αρνητικό που έκανε την Ευρώπη να τον ξαναπιάσει στο στόμα της, είναι στο χέρι του να το σταματήσει.