Blue Öyster Cult: On your feet or on your knees!
Οι Νεοϋρκέζοι είναι από τις μεγαλύτερες (και τόσο υποτιμημένες) hard rock μπάντες όλων των εποχών που εισχώρησε με μεγάλη επιτυχία και στο heavy metal.
1. Όλοι μας γνωρίζουμε και λατρεύουμε τα τρία πιο γνωστά τραγούδια τους “Don’t Fear The Reaper” , “Burnin’ For You” , “Godzilla”. Γραμμένα και τα τρία από τον Buck Dharmaκαι τραγουδισμένα από τον ίδιο (ότι έγραφε μόνος του ο Buck Dharma τραγουδιόνταν αυστηρά από τον ίδιο) κατέλαβαν δυσθεώρητες θέσεις στα αμερικάνικα charts ενώ κυκλοφόρησαν και σαν single. Το πρώτο αναφέρεται στην αιώνια αγάπη που κρατάει μετά την αναπόφευκτη κατάληξη του ανθρώπου, τον θάνατο, και χρειάστηκαν περίπου 8 βδομάδες και πάνω από 200 εκτελέσεις μέχρι να καταλήξει στην τελική του μορφή! Στα B Sides του “Agents of Fortune” υπάρχει μια γοητευτική εκτέλεσή του έχοντας σχεδόν μόνο φωνητικά και μια υποτονική μελωδία στο background. Το δεύτερο προορίζονταν για τον προσωπικό δίσκο του Buck Dharmaκαι είναι από τα κομμάτια που σου φτιάχνουν την διάθεση με αρκετά pop αισθητική. Ήταν μάλιστα από τα τραγούδια που απαγορεύτηκαν στους αμερικάνικους σταθμούς μετά το συμβάν των Δίδυμων Πύργων το 2001. Όσον αφορά το τρίτο, η μπάντα προσπάθησε να μπει σαν soundtrack στην ομώνυμη (και απαράδεκτη) ταινία το 1998 και όταν αρνήθηκαν οι παραγωγοί οι Roeser και Bloom έπαιξαν μια διαφορετική εκτέλεση του κομματιού λέγοντας την “Nozilla”με στίχους στο ρεφραίν να λένε “oh no the director says no“ και το τραγούδι να παίζει μόνο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
2. Πέντε απίστευτοι πολυδιάστατοι μουσικοί, πέντε διαφορετικές φωνές, πέντε διαφορετικές προσωπικότητες.
Όλοι έχουν πιάσει πάνω από δύο όργανα στα χέρια τους. Στα 70’ς σε κάποιο διάστημα παίζανε κατά σειρά όλο κιθάρες, τα “Five guitars” ή drumsolos με Eric, Albert και Donald πέρα του Joeπροφανώς. Όλοι έγραφαν (η πραγματική δύναμη ήταν τα αδέρφια Bouchard και ο Donald χωρίς να υστερούν οι άλλοι δύο) και όλοι τραγουδούσαν έχοντας χαρακτηριστικές φωνές. Δείτε επίσης τι διαφορετικό στυλ είχε ο καθένας! Ειδικά ο EricBloom δεν έβγαλε τα γυαλιά ηλίου του δημοσίως ποτέ! Ποτέ. ΠΟΤΕ. Αν βρείτε φωτογραφία του να φαίνονται τα μάτια του να την διαδώσετε!
3. Οι στίχοι τους. Ο μύθος που φτιάξανε γύρω από αυτούς και την εικόνα τους.
Δεν σας συναρπάζει να μην μπορείτε να καταλάβετε τι εννοεί ο ποιητής; Το σίγουρο είναι ότι εξωγήινοι, θεωρίες συνομωσίας, ταινίες τρόμου, heavy metal και rock n’roll είχαν την τιμητική τους! Από τους λόγους που οι φανατικοί τους οπαδοί παραληρούσαν και οι υπόλοιποι δεν τους «έπιαναν» ώστε να γίνουν περισσότερο γνωστοί. Επηρεασμένοι βέβαια και από τον άνθρωπο που τους ανακάλυψε και μετέπειτα manager τους, Sandy Pearlman και την γνωριμία τους με τον συγγραφέα Richard Meltzer, αμφότεροι φαν του μεταφυσικού. Το όνομά τους προέκυψε από ένα ποίημα του Sandy Pearlman, στο οποίο BOC ήταν ομάδα εξωγήινων που μυστικά καθοδηγούσε την ζωή των γήινων! Από τους πιο ευθείς στίχους τους βρίσκονται στο εκπληκτικό τραγούδι τους “There Came The Last Days Of May” που αναφέρεται σε αληθινό περιστατικό και μιλάει για την τραγική κατάληξη που είχαν τρεις νέοι στην περιπέτειά τους να βρουν ναρκωτικά. Οι δύο σκοτώθηκαν, ο τρίτος σύρθηκε μέχρι τον κεντρικό δρόμο να ζητήσει βοήθεια και να καταγγείλει το συμβάν. Φημολογείται ότι ο Buck Dharma είχε δεχθεί πρόταση να πάει μαζί τους. Γενικά πέρα από τα μέλη της μπάντας, αρκετοί φίλοι βοηθούσαν στο γράψιμο στίχων, όπως ο Sandy Pearlman, o Meltzer και η Patti Smith που θα αναφέρουμε και πιο κάτω!
4. Η πιο «αγγλική» Αμερικάνικη μπάντα! Καμία σχέση με την αισθητική των 70’ς άλλων συγκροτημάτων της Αμερικής.
Εκεί όπου ο Alice Cooper έδινε τις παραστάσεις τρόμου, οι Kiss προωθούσαν το image τους και οι Aerosmith κατέβαζαν την μισή Κολομβία τα παλικάρια μας έκαναν κόσμο να αναρωτιέται τι φάση παίζει με τα εξώφυλλά τους και τους στίχους τους. Πόσο ψαρωτικά τα εξώφυλλα των πρώτων δύο δίσκων (και όχι μόνο) άραγε; Το σύμβολο που βλέπετε να προεξέχει είναι όπως εξήγησαν οι ίδιοι το αρχαίο σύμβολο του Κρόνου. Ο SandyPearlman ήθελε να τους μεταμορφώσει έτσι και αλλιώς στους αμερικάνους Black Sabbath και στο 1980 το καταφέρνει όπου..
5. …Όπου η περιοδεία “Black & Blue” με τους BlackSabbath είναι από τις πιο διάσημες όλων των εποχών και τα ντοκουμέντα από κείνη την περίοδο είναι συγκλονιστικά.
Οι Black Sabbath έχουν τον Dio στα φωνητικά έχοντας κυκλοφορήσει το “Heaven &Hell” και οι Β.Ö.C. το “Cultösaurus Erectus” με τονMartin Birchστην παραγωγή (τι ποιος είναι αυτός,Iron Maiden δεν έχεις ακούσει;) και οι μπάντες εναλλάσσονται κάθε βράδυ στην θέση του headliner. Και οι δύο μπάντες έχουν μάνατζερ τον Sandy Pearlman και έρχονταν σε σύγκρουση, με τους Sabbath να διαμαρτύρονται γιατί δεν είχαν ξαναπαίξει ποτέ για κανέναν support και τους Β.Ö.C να κρατούν πιο μετριοπαθή στάση, αναγνωρίζοντας ότι ήταν σε περιοδεία με μια από τις μπάντες που επηρεάστηκαν από αυτή. Κατά αυτούς θα έπαιζε headliner όποιος ήταν πιο δημοφιλής στην εκάστοτε πόλη.
8. Από τις πρώτες μπάντες που έβαλαν το umlaut στον τίτλο τους καθώς και από τις πρώτες που χρησιμοποίησαν τα laser σε show.
Κατά την διάρκεια της περιοδείας του “Agents Of Fortune”, έχοντας και αρκετό μπάτζετ πλέον, φημολογείται ότι μέχρι και κυβερνητικοί πράκτορες έρχονταν να διερευνήσουν τι γίνεται στα show τους γιατί πολλοί είχαν παραπονεθεί για προσωρινή τύφλωση!
9. Οι συνεργασίες με την Patti Smith (κάποτε αμόρε του Allen Lanier, φωτό).
Η ίδια συμμετέχει στο ντουέτο με τον Joe Bouchard στα φωνητικά του συγκλονιστικού “Revenge of Vera Gemini” και έχει γράψει πολλούς στίχους σε κλασικές κομματάρες όπως τα “Baby Ice Down”, “Career of Evil”, “Fire of Unknown Origin”, “Shooting Shark”.
10. Στο “Secret Treaties” (κατά πολλούς fans ο καλύτερος της μπάντας) έχουμε το καλύτερο groove που έχει παικτεί ποτέ (δεν γίνεται να μην κουνήσεις έστω και το μικρό δάκτυλό σου από το 4.14 και μετά στο “Dominance &Submission”) και την διάδα που κλείνει τον δίσκο “FlamingTelepaths”, “Astronomy” που όσες φορές και να την ακούσεις προκαλεί την ίδια ανατριχίλα. Να είναι καλά και οι Metallica που διασκεύσαν το δεύτερο και τους μάθαμε περισσότερο. Επίσης η διασκευή στο “Born To Be Wild” που περιέχεται σαν B Side στο remaster για μένα είναι καλύτερη από το πρωτότυπο.
Έχοντάς τους δει πέρσι τον Φεβρουάριο (2014), έχω να πω ότι παρά τις αλλαγές μελών η μπάντα δεν έχει χάσει την μαγεία της στο ελάχιστο, ήταν εξαιρετικά προετομασμένη και ανυπομονώ να τους ξαναδώ, γεροί να είναι μόνο!
Όπου και να πάνε τα μέρη θα μεταμορφώνονται σε Cities on flame with ROCK N’ ROLL!