Εντεκάδα παλτών Ολυμπιακού κατά την περίοδο Μαρινάκη
Του Γιώργου Σαββίδη
Ο φίλος Φίλιππος έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα παλτά που πέρασαν από τον ΠΑΟ (εδώ) οπότε ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι αντίστοιχο για τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, επειδή τα παλτά που έχουν περάσει κατά καιρούς από την ομάδα του Ολυμπιακού είναι δεκάδες, αποφάσισα να χωρίσω τα παλτά ανά περιόδους. Σήμερα θα ασχοληθώ με τα παλτά που έχουν έρθει κατά την περίοδο προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς, λίγο που ο Βαγγέλας κάθε χρόνο αγοράζει-παίρνει ελεύθερους-παίρνει δανεικούς τουλάχιστον 15 παίχτες, κάποιοι εκ των οποίων κάθε καλοκαίρι κοσμούν μια πλειάδα παραρτημάτων σωματείων της Σούπερλιγκ, λίγο και το ότι ειδικά τα πρώτα χρόνια πετούσε φράγκα δεξιά και αριστερά για να χτίσει γρήγορα μια δυνατή ομάδα, έχουν δει τα μάτια μας ΠΑΡΑ πολλά παλτά. Πάμε να τα δούμε σε σύστημα 4-5-1:
Τερματοφύλακας: Φρανκο Κοστάντζο
Υπήρχε περίπτωση να κερδίσει κάποιος άλλος τη θέση που δικαιωματικά ανήκει σε αυτόν τον κέρβερο; Ολόκληρο αφιέρωμα του έχουμε κάνει που αποδεικνύει περίτρανα γιατί αξίζει να είναι ο τερματοφύλακας σε αυτή την ομάδα αστεριών (Για το αφιέρωμα στον Κονστάντζο πατήστε εδώ)
Δεξί μπακ: Γιώργος Γκαλίτσιος
Ο Γκαλίτσιος δεν είναι κακός παίχτης αλλά σίγουρα δεν ήταν για τον Ολυμπιακό. Επίσης, δεν ήρθε στην περίοδο που έγινε πρόεδρος ο Μαρινάκης, αλλά πιο πριν, αλλά κάνουμε και μια εξαίρεση. Δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ ο Βαλβέρδε, εμείς όμως τον απογειώνουμε, κυρίως για τις στυλιστικές του επιλογές.
Δεξί στόπερ: Μιγκέλ Τόρες
Παίχτης που ήρθε στην Ελλάδα ξεκάθαρα για διακοπές, ο Μιγκέλ Τόρες γύρισε όλες τις ψαροταβέρνες και τα κλαμπ της παραλιακής και έχει να λέει στους συμπατριώτες του τους Ισπανούς τα καλύτερα για την Ελλάδα, αφού έβγαλε τα πιο εύκολα λεφτά στη ζωή του, καθώς αγωνίστηκε μόνο 5 φορές με τους ερυθρόλευκους σε ματς που κανένας δεν τον θυμάται. Και αυτός ο παίχτης έχει αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Αριστερό στόπερ: Φελίπε Σαντάνα
“Ένας γίγαντας για την άμυνα του Ολυμπιακού”. “Ογκόλιθος αλλά και γρήγορος παρά το ύψος του¨. Έτσι υποδέχτηκαν οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι τον υψηλόσωμο Βραζιλιάνο στόπερ που μας ήρθε από τη Σάλκε. Και τους δικαίωσε πανηγυρικά. Η Ντνιέπρ μπορεί να έχει φτάσει στους 4 του Europa League, αλλά αποκλείεται να έχουν ξεχάσει το πάρτι που έκαναν στην άμυνα του Ολυμπιακού με τον Σαντάνα βασικο.
Αριστερό μπακ: Γκαετάν Μπονγκ
Το μαλλί-χρυσές τζίβες να ανεμίζουν στον αέρα καθώς ξεχύνεται σαν τον εμετό στην επίθεση για να βγάλει τις θανατηφόρες σέντρες του. Τον απολαύσαμε μια χρονιά αλλά μετά βρισκόταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Άμα κάνουμε αφιέρωμα σε στυλάτους παίχτες του Ολυμπιακού, θα έχει σίγουρα και εκεί θέση στην εντεκάδα μας.
Αμυντικό χαφ: Μοϊσές Ουρτάδο
Μόνο για αυτό το πρωτοσέλιδο θα μπορούσε να είναι σε οποιοδήποτε αφιέρωμα κάνουμε για τον Ολυμπιακό. Αλλά και οι αγωνιστικές του επιδόσεις ήταν εξίσου εξαιρετικές. Ήταν τόσο γρήγορος που για να πάρει την μπάλα από την άμυνα του Ολυμπιακού και να φτάσει ως την επίθεση χρειαζόταν “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”, του αγαπημένου του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ο αστικός θρύλος λέει ότι εταιρεία αθλητικής ένδυσης ζήτησε από τον Ουρτάδο και τον Κώστα Κατσουράνη να κάνουν σπριντ στα πλαίσια διαφήμισης, αλλά αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού τους τέλειωσαν όλα τα ρολά του φιλμ που είχαν πάρει για τις ανάγκες του γυρίσματος. Λείπεις μεγάλε Ουρτάδο.
Δεξί χαφ-εξτρέμ: Παναγιώτης Βλαχοδήμος
Το κόλπο για να πάρεις μεταγραφή στον Ολυμπιακό είναι απλούστατο και ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος είναι η τρανταχτή περίπτωση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας “Κριστιάνο Ρονάλντο”, όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι (Ρονάλντο τον αποκαλούσαν, αλλά Ρονάλντο είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ), έκανε μια καλή χρονιά με τη Ξάνθη. Έφτανε αυτό για να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό; Και ναι και όχι. Ναι, γιατί ο Ολυμπιακός παίρνει ότι κινείται στον ελλαδικό χώρο για να μην το πάρουν οι άλλες ομάδες κι ας φτάνει να έχει ρόστερ 45 παιχτών(!!!), αλλά όχι γιατί πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήριά του και να έχουν ασχοληθεί με αυτόν οι “αντικειμενικές” αθλητικές εφημερίδες. Έτσι λοιπόν, ο έξυπνοςκαγκουράκος ομογενής από τη Στουτγκάρδη, κάνει το ματς της ζωής του εναντίον του Ολυμπιακού στη νίκη της Ξάνθης με 1-0 στα Πηγάδια. Αρχίζουν και οι αθλητικές εφημερίδες να μιλάνε για το πόσο θα ταιριάζουν ο “Έλληνας Μέσσι”(aka Γιάννης Φετφατζίδης) με τον “Έλληνα Κριστιάνο Ρονάλντο” και δεν ήθελε και πολύ ο Βαγγέλας να τον αγοράσει. Αφού δεν έδειξε τίποτα όσες ευκαιρίες κι αν πήρε, συνεχίζει εδώ και 4 χρόνια και κάνει το αγροτικό του, σαν τους γιατρούς ένα πράμα, ανά την ελληνική επικράτεια, αν και τώρα απολαμβάνει τα κρασιά στη Νιμ, στη β’ κατηγορία της Γαλλίας.
Box to box midfielder: Λεάντρο Γκρέκο
Άλλος ένας παίχτης που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα είναι και ο Λεάντρο Γκρέκο. Ο Ολυμπιακός τον αγόρασε από την Ρόμα σαν αντικαταστάτη του Ορμπάιθ, ωστόσο ακόμα γελάνε οι Ιταλοί που κατάφεραν και τον ξεφορτώθηκαν. Η αλήθεια είναι πώς έπαιξε σε κάμποσα παιχνίδια, αλλά σε κανένα δε ξεχώρισε και σύντομα μας άφησε για να ξαναεπιστρέψει στην πατρίδα του.
Αριστερό χαφ-εξτρέμ: Άλμπερτ Ριέρα
Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να είναι κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση. Ο Ισπανός εξτρέμ έχει καταφέρει να επιβιώνει εδώ και μια δεκαετία από το ποδόσφαιρο επειδή έκανε πολύ καλές εμφανίσεις με την Εσπανιόλ το 2008! Έκτοτε, από τότε δηλαδή που τον πήρε η Λίβερπουλ, το πουλέν σαν να ξέχασε τη μπάλα που ήξερε και στο μεγάλο λιμάνι έψαχναν κορόϊδο για να τον πουλήσουν. Και εκεί ο Βαγγέλας, και για επικοινωνιακούς λόγους χρειαζόταν μια μεγάλη μεταγραφή, πήγε και έδωσε πάνω από 4 εκατομμύρια για να τον αγοράσει! Ακόμα το θυμούνται και γελάνε στο Άνφιλντ! Στα του Ολυμπιακού τώρα, μια χρονιά έμεινε όλη κι όλη, στην οποία έβαλε 6 ολόκληρα γκολ και προφανώς έψαχναν θύμα για να τον πουλήσουν. Εκεί βρέθηκε η Γαλατασαράι, έδωσε επίσης γύρω στα 4 εκατομμύρια, οπότε ο Βαγγέλης κατάφερε και έβγαλε τη χασούρα(είναι γάτα σε αυτά ο Βαγγέλας)! Στην Τουρκία έπαιξε καλά για λίγο διάστημα, αλλά μετά επέστρεψε στη μετριότητα και τελικά και οι Τούρκοι τον ξεφορτώθηκαν. Τώρα βγάζει το ψωμί του στη Τσάμπιονσιπ Αγγλίας με τα χρώματα της Γουότφορντ.
Δεκάρι: Πάουλο Μασάντο
Πριν πέσετε να μας φάτε ότι ο Μασάντο δεν είναι 10άρι ή τόσο κακός παίχτης, απλά κοιτάξτε τη φωτογραφία. Κοιτάξτε αυτό το βλέμμα. Το μουστάκι αλά Φρέντι Μέρκιουρι ή αλλιώς νταβά των 80’s. Δε γίνεται να μην τον αγαπάς. Αλλά πάμε και στα αγωνιστικά. Αφού ένα καλοκαίρι μας έπρηξαν ότι έρχεται ο παιχταράς Μασάντο και όλοι ζούσαμε αναμένοντας την έλευσή του, τελικά είδαμε έναν παίχτη που ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει. Κανένας δε θα θυμόταν ότι έπαιξε στον Ολυμπιακό αν δεν είχε ΑΥΤΟ το λουκ. Και ξοδεύτηκαν και πάνω από 2,5 εκατομμύρια για να έρθει. Χαλάλι του!
Επιθετικός-Φονιάς: Ντιόγκο Λουίς Σάντος
Ο Ντιόγκο δεν είναι λανθασμένη επιλογή της περιόδου του Μαρινάκη αλλά του Κόκκαλη, αφού ο Θείος είχε αποφασίσει να σπαταλήσει 10 εκατομμύρια ευρώ στον βραζιλιάνο καρνάβαλο και να τον κάνει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Ολυμπιακού! Ωστόσο, έμεινε μέχρι το 2013 παίρνοντας κανονικά μισθό από τον Βαγγέλα(αν και έκανε αγροτικά στη Βραζιλία), οπότε αξίζει μια θέση. Βασικά, ΠΑΝΤΑ θα αξίζει μια θέση στα ΠΑΛΤΑ του Ολυμπιακού, ακόμα κι αν κάνουμε αφιέρωμα στα 90’s. Ο Ντιόγκο είναι κάτι παραπάνω από παλτό, ΓΟΥΝΑΡΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ, οπότε πάντα θα είναι στις καρδιές μας.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ: Επειδή ξέφυγε λίγο η έκταση του άρθρου, αναφέρουμε επιγραμματικά τους αναπληρωματικούς που θα πλαισίωναν αυτή την υπερομάδα και θα άλλαζαν ΆΝΕΤΑ τον ρου ενός αγώνα.
Ιωσήφ Δασκαλάκης, Κλοντ Ντιελνά, Ντρίσα Ντιακιτέ, Κόλιν Καζίμ-Ρίτσαρντς, Χουάν Πίνο(και δεν με πιάνει), Πελέ, Τζίμι Ντουρμάζ.
Άξιζαν και άλλοι αλλά αυτούς επέλεξα. Είναι άραγε και τα δικά σας αγαπημένα παλτά της τελευταίας 5ετίας;