Μαθήματα μπασκετικής γεωγραφίας

Όπως πριν από κάθε τηλεοπτική ή κινηματογραφική σεζόν, έτσι και πριν από κάθε μπασκετική σεζόν, υπάρχουν κάποια must-see πράγματα. Κάτσε αναπαυτικά στην θέση σου, αναγνώστη μου. Αν έχεις χρόνο, άσε με να γίνω ο ξεναγός σου σε αυτήν την χρονιά και να σε ταξιδέψω σε ομάδες που αξίζει να δεις έστω 1 παιχνίδι τους. Τι λες; Ξεκινάμε;
Για τον πρώτο μας σταθμό, δεν θα σε πάω μακριά. Τι λες για την Πάτρα; Προσωπικά, δύσκολα επαινώ τις δουλειές ελληνικών ομάδων γιατί οι περισσότερες είναι προχειρότητες. Οι άνθρωποι της ομάδας του Προμηθέα όμως, έχουν κάνει αξιοπρόσεκτη πρόοδο. Αρκετοί ξένοι της περασμένης περιόδου έχουν μείνει (Ολικσάνταρ Λίποβι, Λάνγκστον Χολ, Οκτάβιους Έλις), πράγμα που δεν το βλέπεις συχνά στις μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος μας. Ο Τόνι Μέιερ επιστρέφει στην Πάτρα έπειτα από την σεζόν 2015-16 και διανύει αισίως την τρίτη του χρονιά επί ελληνικού εδάφους. Ακολούθως, ο Τέρελ Παρκς έρχεται από μία σπουδαία σεζόν στην Κύπρο (μην την υποτιμάς, έχει περάσει και NBAer από εκεί και όχι “για τα ένσημα”) όπου κι ανακυρήχτηκε κορυφαίος αμυντικός του FIBA Europe Cup και ο Ρίον Μπράουν έρχεται να δονήσει τα αντίπαλα καλάθια χάρη στην ικανότητα του στο μακρινό σουτ και την εκρηκτικότητα του. Βάλε όλα αυτά με έναν αρκετά καλό γηγενή κορμό (Νίκος Γκίκας, Λεωνίδας Κασελάκης, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Δημήτρης Κατσίβελης, Πέτρος Γερομιχαλός, Χρήστος Σαλούστρος) και με ελπιδοφόρους νέους (Δημήτρης Καραΐσκος, Χρυσόστομος Σανδραμάνης, Λευτέρης Μαντζούκας) και έχεις όλα τα υλικά για να παρακολουθήσεις την πρώτη -εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης- ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει στα κύπελλα Ευρώπης. Κι αν μένεις στην Πάτρα; Σε ζηλεύω που θα μπορέσεις να δεις στο Δημήτρης Τόφαλος ομάδες όπως η Μπεσίκτας, η Βίρτους και η Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Να το ξέρεις…
Μετά, δεν πάμε και μια βόλτα από τα Βαλκάνια; Νομίζω θα πιαστώ από την κατακλείδα της προηγούμενης παραγράφου και θα σε πάω στην Λιουμπλιάνα, στο πιο καλά κρυμμένο μυστικό του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μία ομάδα με μέσον όρο τα 23 έτη και με τα βλέμματα όλων των σκάουτερς στραμμένα πάνω της. Και όχι άδικα, καθώς υπάρχουν πολλά ταλεντάκια στο νεανικό ρόστερ της. Ο Ουκρανός Ισούφ Σάνον (επιλογή των Γουίζαρντς στο #44 του Ντράφτ φέτος) είναι ένας σουπερ-ανταγωνιστικός 19χρονος ο οποίος αμύνεται σαν σκύλος, αν και δεν αποφεύγει τα λάθη απειρίας. Ο προσφάτως διεθνής Μπλαζ Μέτσιτσεκ επιτίθεται στο ζωγραφιστό με απίστευτη ένταση. Ο Κοσοβάρος Έριον Καστράτι μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος σουτέρ στον κόσμο αλλά θα βγάλει υπερβολική αυτοπεποίθηση και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Μαυροβούνιος Μάρκο Σιμόνοβιτς (δώθηκε δανεικός, διάβαζα πρόσφατα) έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα “5” που σουτάρει αλλά ποτέ δεν πήρε τις ευκαιρίες του. Και τέλος, η μεγάλη μεταγραφική βόμβα της σεζόν για τους Πρωτευουσιάνους, ο Λούκα Σάμανιτς. Ο Κροάτης άφησε το προστατευτικό κουκούλι της Μπαρτσελόνα και δείχνει έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του. Ο 18χρονος φόργουορντ αν και είναι φοβερό ταλέντο, δεν έχει καταφέρει να το δείξει ως τώρα σε μεγάλη διάρκεια. Η ομάδα παίζει στην πανέμορφη Αρένα Στόζιτσε και αξίζει να δεις ένα παιχνίδι εκεί. Ή στην χειρότερη, να ανοίξεις νέα καρτέλα στον περιηγητή σου και να την χαζέψεις από φωτογραφίες. Υπέροχη, έτσι;
Ακολούθως, άσε με να σε αφήσω για λίγο στην Μπρόζε Αρένα του Μπάμπεργκ. Πες μου τι νιώθεις; Ακους τους ήχους της Freak City να δονούν την ατμόσφαιρα με τα τύμπανα τους και τα ρυθμικά χειροκροτήματα τους; Βλέπεις στο παρκέ την ομάδα του Κρις Φλέμινγκ να τρέχει σαν παλαβή με τους Ρέισον Τέρι, Μπράιαν Ρόμπερτς και Κάιλ Χάινς; Ή μήπως την “ευρωπαϊκή” Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκιέρι με τους Νικολό Μέλι, Φαμπιέν Κοζέρ, Ντάριους Μίλλερ, Ντάνιελ Τάις, Νίκο Ζήση και Γιάνις Στρέλνιεκς που άγγιξε τα προημιτελικά; Ακόμα κι αν βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης, η ομάδα δεν παύει να παραμένει ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο σύλλογος έχει επενδύσει σε έναν εξαιρετικό προπονητή (Άϊναρς Μπαγκάτσκις) και έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό μείγμα βετεράνων και νέων παικτών. Οι Ταϊρίς Ράις και Ρίκι Χίκμαν ξανασμίγουν στην ίδια ομάδα μετά την επική Ευρωλίγκα της Μακάμπι το 2014. Ο δικός μας Νίκος Ζήσης με τον αρχηγό Ελίας Χάρις φέρνουν την απαραίτητη ευρωπαϊκή εμπειρία. Οι Σέρβοι Στέφαν Γιέλοβατς και Ντέγιαν Μούσλι είναι δύο εξαιρετικές περιπτώσεις παικτών. Οι Μορίς Στάκι, Ογκουστίν Ρούμπιτ και Μπράις Τέιλορ είναι παιδιά που παίζουν χρόνια στο γερμανικό πρωτάθλημα (μάλιστα, ο πρώτος έχει και λάβει την γερμανική υπηκόοτητα) και ξέρουν τα μέσα – έξω της απαιτητικής Μπουντεσλίγκα. Ταυτόχρονα, οι Λουίς Ολίντε, Λέον Κράτσερ, Αρνόλντας Κουλμπόκα και Κλιφ Αλεξάντερ είναι οι νεαροί παίκτες του ρόστερ και είναι έτοιμοι για μεγάλη σεζόν. Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ θα την υποστηρίξω στο φετινό Basketball Champions League. Συμφωνείς μαζί μου;
Ας αφήσουμε όμως κατά μέρος τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων στο Champions League και πάμε στο γκραν φαβορί του EuroCup. Ναι, μπασκετόφιλε μου. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς συνεχίζει στο τιμόνι της ομάδας και στοχεύει να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα. Πέρσι, πέρασε σαν σίφουνας στην 2η εν τάξει διοργάνωση και έφτασε αήττητη μέχρι τον τελικό. Όμως οι κομάντο του Ντέιβιντ Μπλατ πήραν το μεγάλο διπλό στο Κράσνονταρ (το EuroCup έχει σειρά best of 3 στον Τελικό) και ζευγάρωσαν τις νίκες στην Πόλη, φέρνοντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου. Οι Ρώσοι “θύμωσαν” από αυτή την απώλεια και φέτος κατεβάζουν ρόστερ που … τρομάζει. Βιτάλι Φριτζόν και η μεταγραφική βόμβα του NBAer Αηζέα Ουαΐτχεντ (υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο αξίας 1.1 εκατομμύριου $) πλαισιώνουν τον πάντα αξιόπιστο Τρέβορ Λέισι στα γκαρντ. O εξαιρετικός Ματέους Πονίτκα με τον μπόμπερ Ντορέλ Ράιτ και τον Τζαχουάν Τζόνσον (ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του EuroCup με ετήσιες απολαβές άνω των 1.2 εκατομμυρίων $) αποτελούν την ραχοκοκαλιά των φόργουορντ. Ενώ, ο γίγαντας Μουσταφά Φαλ με τον Τζαμέλ Μακλίν συμπληρώνουν την frontline. Αξίζει να ακολουθήσεις την ομάδα του Κράσνονταρ φέτος μόνο και μόνο για να δεις αν αυτό το ακριβό πρότζεκτ μπορεί να τους πάει ως το τέλος της διαδρομής.
Φεύγουμε από την παγωμένη Ρωσία και πάμε παραλιακά. Τι λες για την Καταλονία; Θα σε πάω όμως στο καλύτερο φυτώριο της Ευρώπης, την Ζοβεντούτ Μπαδαλόνα. Η ομάδα έχει να κάνει το ξεπέταγμα εδώ και μια δεκαετία όπου με ηγέτη τον Ρούντι Φερνάντεθ και άξιους συμπαραστάτες τους Ρίκι Ρούμπιο και Πάου Ρίμπας κατακτούσε το κύπελλο Ισπανίας και το EuroCup υπό τις οδηγίες του Άιτο Ρενέσες. Οι καλές εποχές του συλλόγου όμως, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το τρένο από τον κατήφορο θέλει να σταματήσει ο νέος πρόεδρος και άλλοτε σέντερ των ΠΑΟΚ, Πανιωνίου και Ολυμπιακού, Χουάν Αντόνιο Μοράλες. Το ρόστερ της ομάδας φαίνεται εξαιρετικό σε πρώτη ανάγνωση. Ο Αργεντίνος Νίκο Λαπροβίτολα μαζί με τον “τρελό” Νενάντ Ντιμιτρίγιεβιτς μοιράζονται την θέση του “1” ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και το 17χρονο διαμάντι που λέγεται Αρτούρς Ζάγκαρς. Ο μπόμπερ Ντακότα Μαθάιας με τον σκληροτράχηλο Σέρζι Βιδάλ και τον high energy αρχηγό Άλμπερτ Βεντούρα συμπληρώνουν την περιφέρεια. Οι Λόπεθ – Αροστέγκι και Κόνορ Μόργκαν είναι έτοιμοι να “ανοίξουν” το γήπεδο ενώ ο Αμερικανό-Ισραηλινός Σον Ντόσον με τον Κουίνσι Μίλερ φέρνουν αθλητικότητα στα φόργουορντ. Την ώρα που αναζητείται ο σέντερ που θα πλαισιώσει τον αμυντικογενή, Σιμον Μπιργκαντέρ. Στα πρώτα επίσημα παιχνίδια πήρε χρόνο ο Ολλανδός Τέρενς Μπισάρ αλλά αμφιβάλλω αν θα είναι κάτι παραπάνω από τον τρίτο σέντερ της ομάδας. Αξίζει όμως μια ματιά σε μία ομάδα που από τα συστατικά της και μόνο φαίνεται πως θα παίξει όμορφο μπάσκετ.
Και κλείνω το άρθρο με την γειτονική μας Γαλατάσαραϊ. Μία ομάδα που έχει “γονατίσει” από την οικονομική κρίση, που πλήττει την Τουρκία και προέρχεται από την χειρότερη της σεζόν εδώ και μία δεκαετία. Η Τσιμ Μπομ πέρσι τερμάτισε 9η και δεν κατάφερε να προχωρήσει στην νοκ-άουτ φάση του EuroCup. Φέτος, επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα και εμπιστεύεται τον βοηθό του Ουφούκ Σαρίτσα στην Εθνική Τουρκίας και μέχρι πρότινος προπονητή της γειτονικής Μπουγιουκσεχίρ, τον ανερχόμενο Ερτουγκρούλ Ερντογάν. Κουμανταδόρος της ομάδας είναι ο Νεοζηλανδός Τάι Ουέμπστερ που φέρνει εξαιρετικά intagibles στo Σινάν Ερντέμ με τον έμπειρο Τσαν Κορκμάζ από πίσω. Στο πλάι τους, ο μπόμπερ Άαρον Χάρισον με τον αρχηγό Γκοκσενίν Κοκσάλ και τον έμπειρο Ερολτσάν Τσίνκο. Στα φόργουορντ ο κόουτς Ερντογάν έφερε “το παιδί του”, τον Σλοβένο Γιάκα Κλόμπουτσαρ, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός μπουκαδόρος και θα δέσει αμυντικά την περιφέρεια της ομάδας μαζί με τον πολύπειρο Κανέρ Ερντενίζ. Παράλληλα, ο δυναμικός Νάιτζελ Χέιζ, με τα προσόντα να βγει καλαθομηχανή, και μαζί με τον υπερ-ταλαντούχο Μάρκο Αράποβιτς που ψάχνει το re-start έπειτα από άσχημο ιστορικό τραυματισμών στην Τσεντεβίτα, συμπληρώνουν το καρέ στις θέσεις “3-4”. Η frontline κλείνει με τους νεαρούς γηγενείς Ετζέ Αράρ, Αϊμπρέκ Ολμάζ και τον γνωστό μας Ζακ Ογκάστ. Μοιάζει αδιανόητο να διεκδικήσουν τον τίτλο από την Φενέρμπαχτσε αλλά θεωρώ πως δύσκολα θα βρεθούν εκτός πλέι-οφ.
Και κάπου εδώ τελειώνει το τουρ μας στην μπασκετική Ευρώπη. Αν σου αρέσει η βόλτα, πέρνα και από το Fifty Shades of Basketball (https://www.facebook.com/Fiftyshadesbasketball/) για αρκετά ταξίδια στην γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο. Θα σε περιμένω…