5+1 τίμιες/άτιμες αντιγραφές ξένων τραγουδιών από Έλληνες
Η αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν η εξής: Ακούω έναν ράντομ ραδιοφωνικό σταθμό όταν παίζει το κάτωθι άσμα του Στέλιου Ρόκκου:
Λέω, ώπα, πώτς γκένεν αυτό; Κάτι μου θυμίζει. Μα, φυσικά, είναι ίδιο με το “La Luna” της θεάς Belinda Carlisle. Βέβαια, την μουσική “φαίνεται” να την έχει γράψει ο Στέλιος Ρόκκος, οπότε κάτι δεν πάει καλά.
Θυμίσου το “La Luna”.
Έτσι λοιπόν, και με τη βοήθεια ενός επιστήθιου Τρικαλινού φίλου, ας σας παρουσιάσω μερικά ακόμα άσματα τα οποία δεν πίστευες ότι θα είχαν κλαπεί/αντιγραφθεί.
- “Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι”- Δάκης
Σίγουρα το έχεις χορέψει σε κάποιο πάρτι των πανεπιστημίων ή στις απόκριες ή σε κάποιο καλτ πάρτι κάποιου μπαρ/κλαμπ. Κι όμως mesdames et monsieurs, ο φίλος μας ο Δάκης ΜΑΛΛΟΝ δανείστηκε από τους λατρεμένους Men at Work, το πασίγνωστο κομμάτι τους “Down Under”:
2. “Το Κυπελλάκι” – Τερέζα
Τεράστιο Χάι Ροκ, Πέτρος Φιλιππίδης στα καλύτερά του και γκεστ εμφάνιση το ποπ είδωλο της εποχής, η Τερέζα (κάποιοι την αγαπούσαν λίγο παραπάνω, αν κρίνουμε από το πρώτο σχόλιο κάτω από το βίντεο στο youtube). Έλα όμως που το συγκεκριμένο τραγούδι ΊΣΩΣ θυμίζει το “One way or another” από Blondie.
3. “Πάρτα” – Πολυξένη
Άμα είσαι λίγο μεγαλύτερος, τότε σίγουρα έβλεπες Άλτερ και άρα σίγουρα θυμάσαι τις επικές διαφημίσεις/προμόσιον άλμπουμ/βιβλίων. Η Πολυξένη ήταν το μαστ της εποχής και το “Πάρτα” έκανε θραύση στα παιδικά και εφηβικά πάρτιζ. Βέβαια, η μουσική μας έρχεται από την γείτονα Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα, από το τραγούδι του Adriano Celentano “Basta” (όχι η Σάσα). Προς τιμήν των Ελλήνων δημιουργών, δίνουν τα κρέντιτς στους Ιταλούς συναδέλφους τους. Τίμιοι.
4. “Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά”
Εδώ θέλουμε την προσοχή σας γιατί αυτό που ακολουθεί είναι ψιλοακραίο. Όλοι γνωρίζουμε το κλασσικό παιδικό τραγουδάκι “Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά”. Οπότε, που κολλάει με τη συγκεκριμένη λίστα, θα αναρωτηθείτε. Κολλάει, γιατί ο φίλος μας ο Χρήστος από τα Τρίκαλα (αυτός ο επιστήθιος που αναφέρθηκε πιο πάνω) αντελήφθην ότι φέρνει ΑΡΚΕΤΑ στον ύμνο του Ισραήλ. Ναι, καλά διαβάσατε. Κι εδώ ο ύμνος του Ισραήλ για την σύγκριση:
+1 για το κλείσιμο. “Πληρωσέ τη την κυρία” – Βασίλης Μητρόπουλος
Ή είμεθα καλτ ή δεν είμεθα. Για φινάλε στο συγκεκριμένο άρθρο χρειαζόμασταν μια καλτ φιγούρα, όχι μόνο σαν εικόνα ή ήχο αλλά και σαν συμπεριφορά. Έτσι λοιπόν, ο γνωστός (σε λίγους μάλλον) Βασίλης Μητρόπουλος, λαϊκός τροβαδούρος που πονάει από την απιστία της γυναίκας που αγαπά, λέει στον κόσμο να την πληρώσουν. Έλα, όμως, που ο Βασίλης ο Μητρόπουλος αντιγράφει τον ίδιο του τον εαυτό στο αξεπέραστο “Συνοδέψτε την κυρία” όπου πάλι ζητάει από τον κόσμο να διώξουν την γυναίκα που τον πρόδωσε ενώ και μουσικά το ρεφραίν είναι ολόιδιο. Ο πιο τίμιος από όλους εδώ μέσα. Λατρέψτε τον και στο ανεπανάληπτο βίντεο κλιπ που ακολουθεί: