Championship Manager 97/98 : Ένας DOS θρύλος του gaming
Από τον Ευάγγελο Χάρη
Είναι ευρεώς γνωστό ότι η παιδική μας ηλικία αποτελεί ένα σημαντικό και μοναδικό κομμάτι της ζωής μας, αφού μέσα από αυτή γνωρίσαμε την χαρά την ξεγνοιασιά του παιχνιδιού και της ανεμελιάς. Αλλά κάτι που είχε στιγματίσει αρκετά την παιδική μας ηλικία ήταν οι στιγμές που απολαμβάναμε όταν παίζαμε αγαπημένα videogames κι αν η αρχή ήταν οι διάφορες κοσνόλες της εποχής, σίγουρα το τέλος ήρθε όταν ”μπήκε” σπίτι ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ έχω αφήσει πολύ πίσω μου αυτή την εποχή όντας μη ενεργός gamer, αποφάσισα να ξεκινήσω άλλη μια ποδοσφαιρική σεζόν στο μοναδικό ίσως videogame που ακόμα ”μαγνητίζει” την υπομονή και διάθεση μου. Έτσι σε μια συζήτηση που είχα πρόσφατα με έναν καλό φίλο, δέχθηκα την ιδέα και πρόταση του να γράψω ένα mini αφιέρωμα γύρω από αυτό το cult διαμάντι. Κατέληξα λοιπόν και μετά από λίγη σκέψη αποφάσισα να γράψω για το Championship Manager 97/98.
Η ιστορία του παιχνιδιού ξεκινά σχεδόν τρεις δεκαετίες πίσω όταν τα αδέρφια και προγραμματιστές Collyer στα Δυτικά Midlands της Γηραιάς Αλβιώνας έχοντας μια ιδέα να στήσουν “ένα παιχνίδι προπονητικής για ποδόσφαιρο” κατάφεραν και ”γέννησαν” ένα παιχνίδι σταθμό στα videogames προσομοίωσης. Η σειρά Championship Manager είναι η πρώτη δουλειά της εταιρίας τους, Sports Interactive και ευρέως γνωστή στους βετεράνους του είδους ως πρόγονος του σημερινού Football Manager (καθότι Eidos και Sports Interactive τα ”τσούγκρησαν” οπότε η δεύτερη κράτησε τον κώδικα αλλά όχι το όνομα).
Τα πρώτα χρόνια των αδερφών περιορίστηκαν σε εντατικές προσπάθειες βελτίωσης και εμπλουτιζμού στοιχείων των παικτών. Στις πρώτες εκδόσεις συγκεκριμένα, το παιχνίδι διέθετε μόνο το αγγλικό και το σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Για να παίξεις κάποιο άλλο πρωτάθλημα όπως π.χ. το Campionato έπρεπε να αγοράσεις το cd με το συγκεκριμένο add-on έως ότου φτάσουμε στο 97/98 όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παιχνίδι με 9 λίγκες! Η εν λόγω υγιής ”αρρώστια” στην όποια και θα επεκταθώ παρακάτω αποτελεί παράρτημα του λεγόμενου Championship Manager 2 και η μαγεία της έχει να κάνει περισσότερο με τους θρύλους που προλαβαίνεις και συναντάς σε αυτήν την κυκλοφορία.
Μιλάμε για ένα παιχνίδι βρετανοθρεμμένο, ένα χαρακτηριστικό του που δεν πρόκειται να αλλάξει, γι’ αυτό και τον μεγαλύτερο βαθμό ρεαλισμού τον αγγίζουν τα πρωταθλήματα του Νησιού σε απόδοση μέσα στο παιχνίδι. Η ευκολία με την οποία έβγαινε μια σεζόν στο Manager είναι η ίδια με τον οποία μπορείς την σημερινή μέρα να δεις μια σεζόν μιας σειράς που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Με το internet σε “εμβρυακό” τότε στάδιο, ο όγκος πληροφοριών που είχε το παιχνίδι ήταν μεγάλος και οι ώρες παιχνιδιού, ήταν συνήθως πολλές. Πάρα πολλές. Και οι αναμνήσεις από παίκτες ακόμα περισσότερες. Θυμάμαι ένα καλοκαίρι εξεταστικής να ”βγάζω” ολονυκτία αντί να μελετώ γιατί οδηγούσα την Glasgow Celtic σε τρομερές πορείες στην Ευρώπη με all star ρόστερ ”ζώντας” μοναδικές στιγμές στο digital Celtic Park μαζί με τους οπαδούς μου. Μιλάμε για δουλειά, όχι αστεία. Μερικές φορές έχω σκεφτεί πως αν διάβαζα περισσότερο για την σχολή με την ίδια προσήλωση που “διάβαζα” τις καρτέλες των παικτών για δω ποιος είναι κατάλληλος για την ομάδα μου ίσως να υπήρξα ένας σπουδαίος επιστήμονας σήμερα, αλλά τελικά με κέρδισαν τα μανατζεριλίκια.
Τα πρώτα χρόνια του Championship Manager οι ελληνικές ομάδες υπήρχαν στο παιχνίδι απλά δεν μπορούσες να τις αναλάβεις. Έλληνες παίκτες μπορούσες να αποκτήσεις στην ομάδα σου και με αυτό το τρόπο ”έβγαινε” όλος ο ντεμέκ πατριωτισμός σου. Όμως το σοκ εξακολουθεί να με συναρπάζει ακόμα παρόλο που δεν έχει το ελληνικό πρωτάθλημα σαν επιλογή στο CM 97/98 καθώς ουδέποτε χρειάστηκε η μετεγγραφή κάποιου cult Greek legend στις ομάδες μου. Οι εποχές αυτές μπορεί να έχουν περάσει αλλά όχι ο ρομαντισμός της εποχής και αυτό ίσως είναι που το ”κρατά” ζωντανό ακόμα στον υπολογιστή μου έστω και με την βοήθεια πλέον του DOSBox μιας εφαρμογής που ”ανοίγει” παιχνίδια βασισμένα σε αυτήν την γλώσσα προγραμματισμού.
Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει την Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Ιταλική, Γερμανική, Πορτογαλική, Ολλανδική, Βέλγικη και την Σκωτσέζικη λίγκα. Μερικές από τις ιδιαίτερότητες του παιχνδιού, είναι πως στο φόρτωμα κάθε νέας χρονιάς γίνεται παρακράτηση εσόδων προς όφελος της ομάδας όπως πχ για την αύξηση θέσεων στο γήπεδο, όπως και ανάλογα με την σεζόν που μόλις τελείωσε ο βαθμός ενδιαφέροντος για έναν παίκτη από κάποιες ομάδες. Συμβαίνει δε μετά το update της νέας χρονιάς να προκύπτει πάντα ενδιαφέρον, κάτι που την πλευρά του παίκτη την βοηθάει να ξεφορτωθεί κάποιον παίκτη λαμβάνοντας έσοδα ή αποφεύγοντας να πληρώσει την ελευθέρας του. Επίσης, είναι καλό όταν υπάρχει ξένος παίκτης (καθώς στην βασική 11αδα επιτρέπονται μόνον 3 παίκτες εθνικότητας εκτός Ε.Ε.) στο ρόστερ να παίζει τα μισά και παραπάνω παιχνίδια στην σεζόν για να του ανανεώνεται η κάρτα εργασίας και παραμονής στην χώρα. Αγαπημένο σύστημα το 3-5-2 με Striker-Center Forward μπροστά, Forward/Right/Left ή Attacking Midfielder Right/Left στις άκρες/στα φτερά και στο κέντρο ένας Attacking Midfielder Centre ή σκέτο Midfielder Centre μπροστά του ένας Attacking Midfielder/Forward Center και από πίσω του ο κλασσικός κόφτης Defensive Midfielder Centre και τέλος στην άμυνα δύο Defender Centre και τελευταίος πίσω από αυτούς ένας Sweeper/Defender Center (ο λεγόμενος λίμπερο – που είσαι Στέλιο Μανωλά πουλενάρα!).
Όσον αφορά παίκτες φυντάνια της συγκεκριμένης σειράς θα μπορούσα να δώσω αρκετούς αλλά επειδή η λίστα ίσως είναι μεγάλη θα αρκεστώ σε μερικούς. Σίγουρα, τα αστέρια της εποχής καθώς και οι legends ένα βήμα πριν την δύση τους υπάρχουν και φυσικά αν στους φορτώσει το παιχνίδι στην λίγκα που επιλέγεις να ξεκινήσεις, είσαι τυχερός. Αναφορικά, θα αρκεστώ στο ότι μπορείς να μανατζάρεις τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα όπου τον συναντάς στην μεγάλη Μπόκα και μπορείς σχετικά εύκολα να τον κάνεις μετεγγραφή, συναντάς Λόταρ Ματέους, Στέφαν Έφενμπεργκ, Αντρέας Κέπκε, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ραϊκάρντ, Χούλιο Σαλίνας, Νταβίντ Ζινολά, Γιούρκεν Κλίνσμαν, Ζαν-Πιερ Παπέν, Ρούντι Φέλερ, Ιαν Ρας, Άλαν Σίρερ, Ζορζ Γουεά αλλά και legends στο ξεκίνημα τους όπως Τιερί Ανρί, Πατρίκ Βιεϊρά, Μαρσέλο Σάλας, Σεμπαστιάν Βερόν και πολλούς άλλους που άφησαν στίγμα στο πραγματικό παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Άλλωστε μιλάμε για περισσότερο από ένα παιχνίδι αφού τα στατιστικά των ποδοσφαιριστών, σε οποιαδήποτε κατηγορία και χώρα προέρχονται έπειτα από κανονικό scouting, που με τα χρόνια μεγάλωσε και έγινε πιο σοβαρό. Δεν είναι λίγες οι επαγγελματικές ομάδες που ζητούν αυτά τα στατιστικά που έχει η εταιρία στα χέρια της ώστε να ψάξει ποδοσφαιριστές στην μετεγγραφική περίοδο, με τρανταχτό παράδειγμα την Έβερτον. Εκτός από την μεγάλη γκάμα που προσφέρεται από την βάση δεδομένων, η αναζήτηση είναι ακόμη πιο εύκολη καθώς μπορείς να θέσεις ότι όρους αναζήτησης θέλεις.
Έτσι λοιπόν, με βάση την αναζήτηση και το ”κάψιμο” αρκετών ωρών μπροστά σε μια οθόνη ανακάλυψα και γω μερικά παικτάκια που αποτέλεσαν ουκ ολίγες φορές βάση μου σε κάθε νέο μου προπονητικό ξεκίνημα σε κάποια ομάδα, σε κάποιο πρωτάθλημα. Παίκτης πουλέν σχεδόν από την ημέρα που τον ανακάλυψα Kevin James από Falkirk, Σκωτσέζος, φτηνός για κάθε μπάτζετ και προσιτός. Bjorn Heidenstrom, Νορβηγός από Leyton Orient ίδια ακριβώς περίπτωση με το πουλέν με μόνο αρνητικό την ηλικία του. Tommy Svindal Larsen τρομερός Νορβηγός από Stabaek και φυσικά προσιτός, ιδιαίτερα αν μανατζάρεις μέτριο προς μεγάλο club. John Curtis/Teddy Lucic/Steve Morgan από Manchester United/IFK Göteborg/Wigan όλοι τους αμυντικάρες με προσιτές τιμές αλλά όχι πάντα με την ίδια ευκολία, ανάλογα τι κέφια θα έχει το φόρτωμα του παιχνιδιού. Vicente/Riquelme/Ljunberg/Ljung/Juan SebastianVeron/Bruno Caires οι γνωστοί ποδοσφαιρικοί stars σε μικρές ηλικίες σε λογικές τιμές από τις Lleida/Boca Juniors/Halmstad/Helsinborg/Sampdoria/Benfica αντίστοιχα όπως και ο άσημος Βολιβιανός Moreno από την DC United, o all around Σουηδός Niclas Alexandersson από την IFK Göteborg, μια λύση στα χέρια κάθε προπονητή για τον χώρο του κέντρου και τέλος ο free agent στα περισσότερα load Βέλγος Marc Emmers, ένας τίμιος γερόλυκος στον χώρο του κέντρου. Όσον αφορά την επίθεση killer striker αν του βγει η χρονιά ο Κολομβιανός Freddy Leon από την Milllonarios, ο γνωστός μας Ιβοριανός Ibrahima Bakayoko από Montpellier, ο Άγγλος μάγος των μικρών κατηγοριών Tom Youngs από την Cambridge Utd. Όσον αφορά τον φύλακα άγγελο θα μπορούσα να προτείνω με κλειστά τα μάτια φυσικά τον Gianluigi Buffon από την Parma αλλά και να πω ότι γενικά οι Ιταλοί keepers σε αυτή την σειρά είναι καλοί και ικανοί να σε κρατήσουν ψηλά, θυμηθείτε Angelo Pagotto από Empoli, Massimo Taibi από Piacenza όπως και Carlo Cudicini από Castel di Sangro.
Συνοψίζοντας, όποιος δεν έχει παίξει CM δεν ξέρει πως δεν είναι απλά ένα παιχνίδι. Όποιος δεν έχει ξενυχτήσει μαζί του, δεν ξέρει πως σιγά-σιγά γίνεται η δεύτερη δουλειά σου (για την οποία δεν πληρώνεσαι). Το CM 97/98 μ’έχει ”ταξιδέψει” σε πολλά γήπεδα ανά την Ευρώπη. Αυτή είναι η μαγεία του εν λόγω και όχι μόνο Manager. Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί στα σημεία πόρωσης και αφοσίωσης σου για να πας την ομάδα σου στην κορυφή. Η απλότητα του στο τακτικό κομμάτι, στο κομμάτι της αναζήτησης παικτών, στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η μπάρα περιγραφής των αγώνων, τα θρυλικά backgrounds που εμφανιζόντουσαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο ρομαντισμός της εποχής του. Αυτά και ακόμα περισσότερα σε όποιον ψηθεί μετά από αυτήν την ανάγνωση. Kick Off!