Αρούνα Μπαμπαγκίντα, ο γυρολόγος με το γελαστό πρόσωπο
Στη 1 Οκτωβρίου του 1982 γεννιέται στη Νιγήρια ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα που πέρασε από τα μέρη μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού κι έχει σίγουρα μια θέση στις καλτ φιγούρες που κόσμησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Αρούνα Μπαμπαγκίντα ήταν το 8ο από τα 10 παιδιά της οικογένειας Μπαμπαγκίντα και από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Θα βρεθεί στις ακαδημίες του Άγιαξ (ίσως ευθύνεται βέβαια και το γεγονός πως ο μεγάλος του αδερφός ο Tijani Babaginda έπαιζε στην πρώτη ομάδα) αλλά σε ηλικία 15 ετών θα βρεθεί στην περίφημη ”Μασία” κι αυτό έγινε γιατί οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα βλέπαν στον Αρούνα έναν ταχύτατο εξτρέμ που σίγουρα θα άξιζε να του δοθεί μια ευκαιρία. Σε ηλικία μόλις 15 ετών, αγωνίστηκε και σε φιλικό με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα κι έγινε (ανεπίσημα) ένας από τους νεότερους παίχτες που φόρεσαν την φανέλα των Μπλαουγκράνα.
Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν για τον Αρούνα όπως θα το επιθυμούσε. Δεν αγωνίστηκε ποτέ με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, ενώ με τη δεύτερη ομάδα, είχε γεμάτες μεν σεζόν μέχρι το 2002, αλλά έπειτα ο χρόνος του περιορίστηκε σημαντικά, ήρθαν και δυο αποτυχημένοι δανεισμοί σε Τεράσα και Κάντιθ και τελικά ο Αρούνα άφησε το ζεστό κλίμα της Βαρκελώνης για το ψυχρό του Ντόνετσκ, όπου βρήκε για συμπαίκτη του τον Γιάγια Τουρέ. Στο Ντόνετσκ θα κάτσει μόνο έναν χρόνο και μαζί με τον Γιάγια θα κατηφορίσουν στον Πειραιά, όπου θα έχουν για προπονητή τον Τροντ Σόλιντ.
Στον Ολυμπιακό όλα δείχνουν να κυλάνε ιδανικά. Πολύ καλές παρουσίες στα φιλικά, ταχύτατος όπως δείχνει ο Αρούνα στις προπονήσεις και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού αρχίζουν να έχουν υψηλές προσδοκίες. Πετυχαίνει γκολ και στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Λυών (σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός έχασε 1-4) και όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Αλλά όχι. Ο Σόλιντ δοκιμάζει τον Μπαμπαγκίντα στις πτέρυγες (κυρίως αριστερά) αλλά λίγα πράγματα. Περιττές ενέργειες, όχι και μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στο 1 εναντίον 1 αλλά το κυριότερο. Μόλις 2 γκολ σε 25 ματς. Δεν τα λες και πολλά για εξτρέμ.
Κι αν η πρώτη σεζόν ήταν κάπως υποτονική, η δεύτερη ήταν σίγουρα αποκαρδιωτική. Ο Σόλιντ δεν του δίνει τις ευκαιρίες της προηγούμενης σεζόν και κάπου εκεί αρχίζουν και τα παραπτώματα. Αργούσε στις προπονήσεις, για πρωινό πήγαινε όποτε ήθελε αλλά το αποκορύφωμα ήρθε όταν για την άδεια των Χριστουγέννων επέστρεψε στις 11 Γενάρη. Όταν έσκασε μύτη στην προπόνηση, ο Σόλιντ συγκέντρωσε όλους τους παίχτες και τους είπε ότι η ομάδα έκανε μια νέα μεταγραφή, τον ”Μπαμπα-τούριστ”! Όλοι γέλασαν και η προπόνηση συνεχίστηκε κανονικά. Γιατί πως να κρατήσεις κακία στον Αρούνα; Με ένα χαμόγελο στο στόμα, πάντα ευδιάθετος και καλαμπουρτζής, είχε καλές σχέσεις με όλους στην ομάδα. Βέβαια, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν στην ομάδα κι έτσι ο Αρούνα άρχισε τις περιπέτειές του ανά την Ευρώπη.
Πρώτος σταθμός, η Κύπρος κι ο Απόλλων Λεμεσού. Και ξαφνικά, ο Αρούνα βάζει γκολ. 2 γεμάτες σεζόν με συνολικά 54 συμμετοχές και 18 γκολ δεν είναι και λίγα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι από το 2003 μέχρι και το καλοκαίρι του 2007 είχε συνολικά σκοράρει 7 γκολ σε επίσημα ματς. ΕΠΤΑ, για παίχτη που αγωνίζεται εξτρέμ και δεν είχε κάποιον σοβαρό τραυματισμό, δεν τα λες και πολλά. Μετά την Κύπρο, δοκίμασε την τύχη του στη Ρωσία, αλλά τα πολικά κλίματα δεν είναι για τον Αρούνα κι έτσι μετά από ένα εξάμηνο στην Κούμπαν, φεύγει προς Γερμανία μεριά για λογαριασμό της Μάιντζ. Η κατάληξη γνωστή, αφού ο φίλος μας ο Αρούνα το είχε ρίξει στον τουρισμό. Αντίστοιχα και το 2011 που θα βρεθεί στην Φίτεσε, αλλά εκεί τουλάχιστον θα σκοράρει κι ένα επίσημο γκολ. Κι όλα αυτά πριν συμπληρώσει τα 30 έτη σε αυτόν τον μάταιο τούτο κόσμο (αν πιστέψουμε βέβαια το ληξιαρχείο της Νιγηρίας).
Μετά από μια περιπέτεια στην Αυστρία, όπου αρχικά υπέγραψε με την Κάπφενμπεργκ, πλακώθηκε με τους διοικούντες της ομάδας (ΠΩΤΣ ΓΚΕΝΕΝ ΑΥΤΟ;), του διέκοψαν το συμβόλαιο και τον ξαναπήραν ως ελεύθερο, έμεινε ένα χρόνο στην ομάδα, όπου σημείωσε συνολικά δύο γκολ και φυσικά το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε ξανά. Συνολικά από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι και το 2012, έξι γκολ σε επίσημα ματς. ΕΞΙ. Beat that shit!
Καταφέρνει και μένει δύο χρόνια άνεργος, αφού ούτε ο δαιμόνιος Σελούκ που είναι μάνατζέρ του δε μπορεί να του βρει ομάδα, ούτε καν σε κάποια ομάδα της Ασίας! Μιλάμε για κατόρθωμα! Κι εκεί που είχε μείνει δυο χρόνια άνεργος, σκάει πρόταση από την Μόστα της Μάλτας, την οποία ο Αρούνα αποδέχεται αμέσως και μάλιστα θα καταφέρει να πετύχει και 4 γκολ σε 11 εμφανίσεις αλλά ούτε αυτά ήταν αρκετά για να πείσουν τους Μαλτέζους για να τον κρατήσουν και κάπως έτσι έληξε η ποδοσφαιρική καριέρα του Αρούνα Μπαμπαγκίντα, που ξεκίνησε με τόσες προσδοκίες κι έληξε με αυτόν τον τρόπο.
Στην Κύπρο πάντως έκανε πραγματάκια: