Όχι κι εθνικό θέμα το ΠΑΟΚ – Μπεσίκτας

Στην πρώτη και σημαντικότερη μάχη του για φέτος ρίχνεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος ξεκινά τη σεζόν σήμερα αντιμετωπιζοντας στην άδεια Τούμπα τη Μπεσίκτας, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά», καλείται να περάσει το εμπόδιο της ιστορικής τουρκικής ομάδας, αν θέλει σε πρώτη φάση να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ της φετινής περιόδου και φυσικά να συνεχίσει να ελπίζει να κερδίσει το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Φυσικά, μια ελληνοτουρκική μονομαχία, πάντοτε τραβάει τα βλέμματα και σαφέστατα, με την έκρυθμη κατάσταση στο Αιγαίο αυτή την περίοδο, ήταν επόμενο το ενδιαφέρον για το ματς να αυξηθεί. Επειδή όμως εδώ είναι Βαλκάνια, ήταν βέβαιο πως το πράγμα δε θα μπορούσε να μείνει στα πλαίσια μιας αθλητικής συνάντησης, αλλά έπρεπε υποχρεωτικά να δοθεί κι άλλη διάσταση στην αναμέτρηση.
Τόσο απ’ τη μία, όσο κι απ’ την άλλη μεριά του Αιγαίου, δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι, σχολιαστές και παρατρεχάμενοι στα Social Media, ανταγωνίζονται σε έναν ζόρικο αγώνα για το ποιος θα γράψει την πιο μισαλλόδοξη, ανιστόρητη, εμπρηστική μπαρούφα. Λες και δεν παρατάσσονται ο ΠΑΟΚ και η Μπεσίκτας για να παίξουν ποδόσφαιρο, αλλά δύο στρατοί σε θέση μάχης.
Αφήνω στην άκρη το πόσο γελοίο είναι να ζητάς τέτοια πράγματα από δύο ομάδες που αποτελούνται από κάθε καρυδιάς καρύδι έχοντας στη σύνθεσή τους Βραζιλιάνους, Καναδούς, Αυστριακούς, Αφρικάνους κι ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο προσβλητικό είναι για τη μνήμη των θυμάτων που υπήρξαν και για τις δύο πλευρές (ω ναι, οι Έλληνες έχουν κάνει κι αυτοί εγκλήματα, σόρυ που το μαθαίνετε από εμένα), να ζητά ο κάθε Κολοκοτρώνης του καφενείου εκδίκηση από τον Μπίσεσβαρ, τον Ζαμπά και τον Χάτσινσον;
Αυτό φυσικά που δεν παύει ποτέ να σε εκπλήσσει είναι η απίστευτη άγνοια ανθρώπων οι οποίοι βιοπορίζονται επαγγελματικά ως δημοσιογράφοι και δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν την παραμικρή έρευνα για όσα γράφουν. Προχθές, την ημέρα που η Μπεσίκτας έφτιαξε και ανέβασε στο twitter ένα βίντεο με πλάνα από το σπίτι Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αφού η Μπεσίκτας έρχεται πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, γενέτειρα του ιδρυτή του τουρκικού κράτους.
Η λεζάντα σε αρκετά μέσα ενημέρωσης ήταν «Προκαλεί η Μπεσίκτας, βίντεο με Κεμάλ Ατατούρκ» κι άλλοι τέτοιοι ευφάνταστοι τίτλοι. Συγγνώμη και πάλι αγαπητοί φίλοι που το μαθαίνετε από εμένα, αλλά ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στο Λαγκαδά και μεγάλωσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το δε σπίτι που απεικονίζεται είναι στην Αγίου Δημητρίου, εκεί που είναι σήμερα το τουρκικό προξενείο, σε περίπτωση που δε το γνωρίζατε ούτε αυτό.
Ευτυχώς, παρά τα διφορούμενα μηνύματα και από τις δύο πλευρές, οι διοικήσεις των ομάδων, φαίνεται πως κρατούν τελικά χαμηλά τους τόνους και δίνουν τα σωστά μηνύματα εν όψει του παιχνιδιού. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Δύο ομάδες που συγκεντρώνονται να παίξουν ποδόσφαιρο.
Οποιαδήποτε σύνδεση με σφαγές, γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου είναι γελοία, αναχρονιστική και βαθιά προσβλητική για τα πραγματικά θύματα που πλήρωσαν με το αίμα τους τις αποφάσεις κάποιων άλλων.