Οι τερατώδεις Μεγάλοι Περίπατοι του Hollywood

Από τις πιο καλτ στιγμές του 2020 ήταν αναμφίβολα ο Μεγάλος Περίπατος στο κέντρο της Αθήνας. Ένα υπερκοστολογημένο τερατούργημα που απλά ταλαιπώρησε και άλλο το κέντρο της Αθήνας και στην τελική ήταν μια σπατάλη πολύτιμου χρήματος (κάπου 2 εκατομμύρια ευρώ πέταξαν) και χρόνου.
Στο ίδιο ύφος διαλέγουμε 10 σύγχρονες ταινίες του Hollywood με τέρατα που κόστισαν μια περιουσία και βλέπονται (ολόκληρες τουλάχιστον) πολύ δύσκολα ή έστω με προϋποθέσεις (εξήγηση παρακάτω).
Γενικά προφανώς και αυτές οι ταινίες δεν προσφέρουν κάτι στον κινηματογράφο παρά μόνο διασκέδαση και χαβαλέ, τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι δημιουργοί τους δεν τις παίρνουν στα σοβαρά. Ωστόσο δεν παύουν τις περισσότερες φορές να μην παλεύονται με τίποτε και ο λόγος είναι κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας. Τα τέρατα και τα εφέ μπορεί να είναι εντυπωσιακά αλλά όταν μπαίνει το συναίσθημα και ο ανθρώπινος παράγοντας μέσα συνήθως είναι το cringe το ίδιο, ανεξαρτήτως ηθοποιών. Και δεν συμβαίνει πάντα γιατί υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα όπου το μεταφυσικό και τα τέρατα θριάμβευσαν. Μια άλλη αιτία είναι και οι προθέσεις κάθε ταινίας.
Οι παρακάτω ταινίες κόστισαν εκατομμύρια και μερικές έφεραν πίσω πολλά περισσότερα μεν. Για ένα κοινό (και εμένα μαζί) δεν βλέπονται ολόκληρες με τίποτε, για άλλους είναι ένοχη απόλαυση ή και αγαπημένες ταινίες. Σεβαστό.
Dracula Untold (2014)
Ο ηγέτης της Τρανσυλβανίας και μεγαλωμένος στο Τούρκικο παλάτι αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε τέρας για να σώσει τον λαό του.
Κανένα θέμα με την εισαγωγή του μεταφυσικού στην ιστορία, ίσα ίσα αλλά η ταινία βλέπεται με μεγάλη δυσκολία μετά την μέση. Είπαμε, όταν υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας και οι εσωτερικές πάλες σε τέτοιες ταινίες οι πιθανότητες να βγει κάτι καλό είναι λίγες. Ήλπιζα στο ξύλο τουλάχιστον αλλά και αυτό δεν μου προκάλεσε καμία αίσθηση. Υπάρχει στο netflix, 90′ είναι…Δική σας επιλογή. Εγώ πάντως έκανα skip forward προς το τέλος καιμου φάνηκε και πάλι σαν να κράτησε 2 ώρες και παραπάνω.
Wolfman (2010)
Ο ήρωας γυρνάει σπίτι και δαγκώνεται από ένα πλάσμα που του αλλάζει την ζωή.
Όχι όχι όχι…Δεν την σώζει ούτε ο Ντελ Τόρο ούτε ο Χόπκνις ούτε κανένας. Ακόμη και Όσκαρ για το μακιγιάζ πήρε αλλά παρά την ατμόσφαιρά της δεν βλέπεται με τίποτε. Απαράδεκτες ερμηνείες, φθηνό σενάριο, πιο προβλεπόμενο και από αλφαμίτη στην πύλη του στρατοπέδου, jump scares για έφηβους. Προσπεράστε άφοβα, ούτε σε youtube.
Clash of Τitans (2010) / Wrath of Τitans (2012)
Οι περιπέτειες του Περσέα σύμφωνα με τα αμερικανικά δεδομένα.
Ελληνική μυθολογία και Hollywood όταν συναντώνται το αποτέλεσμα είναι ένα επικό καρακιτσαριό.
Ταινίες καθαρά ένοχες απολαύσεις που συστήνονται αν είσαι σε φυλάκιο στις 4 το πρωί και έχεις κατά τύχη ένα λάπτοπ και αυτές να δεις να περάσει η ώρα σου (στον υποφαινόμενο αυτό έτυχε). Αν έπαιζες και καιγόσουν με το Age of Mythology ίσως εκτιμήσεις παραπάνω.
Gods of Egypt (2016)
Θεοί και δάιμονες σπέρνουν το χάος στην αρχαία Αίγυπτο.
Εδώ εντάξει, δεν πήρε κανείς μα κανείς στα σοβαρά ό,τι ρόλο και να τους διατέθηκε. Μια πανάκριβη τρολιά που γυρίστηκε για χαβαλέ και μόνο. Δηλαδή βορειοευρωπαίοι και μοντέλα ηθοποιοί ορίζουν τις τύχες όλων στην αρχαία Αίγυπτο σαν θεοί και βασιλιάδες τους.
Το βλέπετε μόνο με την παρέα σας και με σουβλάκια, πίτσες, μπύρες σε ένα σπίτι και αυτό να παίζει στην τηλεόραση (δική σας επιλογή αν θα το βάλετε εσείς ή απλά θα τύχει να το έχει ένα κανάλι). Τρίζουν οι μούμιες των Φαραώ. ΙΣΩΣ η μόνη ταινία της λίστας που να πλησιάζει να μπει στην κατηγορία Room, τόσο κακό δηλαδή που είναι έπος.
Godzilla (2014)
Τέρατα, μεγαλύτερα τέρατα και ακόμα μεγαλύτερα.
Τα ξαναείπαμε, οι ιδέες για τέτοιες ταινίες μπορεί να είναι κωμικές αλλά ακόμη πιο κωμικές είναι οι ανθρώπινες παρουσίες σε αυτές τις ταινίες. Ακόμη και αν έχεις την παρουσία ενός Μπράιαν Κράνστον (που ήθελε να κάνει ένα διάλειμμα μετά το έπος του Breaking Bad) δεν σώζεται τίποτε. Αυτό με την σωτηρία της ανθρωπότητας πάντα είναι ενοχλητικό όσο τίποτε άλλο και μακάρι όταν πλακωθεί με τον King Kong και συμμαχήσει εναντίον ενός άλλου τέρατος (για στημένο επιπέδου Football League μιλάμε) να καταστραφεί επιτέλους όλο το σύμπαν να ησυχάσουμε.
The Great Wall (2017)
Εισβολή εξωγήινων και το Μεγάλο Τείχος και φυσικά οι λευκοί που φαίνονται εχθροί αλλά τελικά είναι φίλοι θα συνδράμουν να αποτρέψουν την εισβολή.
Πανάκριβο b’ movie ξεκάθαρα για την αγορά της Κίνας. Με 150 εκατομμύρια τα εφέ θυμίζουν πάλι μια πάφθηνη καλτ παραγωγή με τα χειρότερα ίσως τέρατα που έχουν εμφανιστεί στην οθόνη. Σκηνές από youtube 1-2′ και τέλος. Αν ο Μεγάλος Περίπατος ήταν ταινία αυτό θα ήταν λογικά.
Jack the Giant Slayer (2013)
Η γνωστή φασολιά και πόλεμος ανθρώπων και γιγάντων.
Αυτό δεν βλέπεται με τίποτε. Είναι ταινία για παιδιά ή για ενήλικους; Πήρε τον εαυτό του σοβαρά ή όχι; Όλα μαζί και ό,τι βγει. Τραγικό αποτέλεσμα που το ρομάντσο και τα γραφικά που μοιάζουν από παιχνίδι που βγήκε το 1999 απογειώνουν το γκροτέσκο του έργου. Ακόμη και οι μάχες είναι τόσο αφόρητα βαρετές. Σχεδόν 200 εκατομμύρια που απλά έφεραν περιπου τα ίδια πίσω στις τσέπες των παραγωγών.
Δύο ώρες κρατάει, αντί να το δείτε ακούστε αυτό συνεχόμενα και δεν θα το βαρεθείτε.
Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)
Ο Γενάρχης των Αμερικάνων πρέπει να παλέψει και με βαμπίρ που είναι σύμμαχοι των Νότιων. Το ζήτημα είναι και προσωπικό.
ΕΙΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ ΜΩΡΕ; Άντε οκ να βάλεις το ιστορικό με το μεταφυσικό αλλά κάντο τουλάχιστον μια ωραία καλτίλα, όχι ένα σοβαροφανές έργο που θέλει να είναι και αφήγημα της ιστορικής προσωπικότητας και να περάσει μηνύματα. Ίδια αισθητική με το Wolfman πιο πάνω όσον αφορά την εποχή, τα γραφικά και την ατμόσφαιρα, ίδια κατακλείδα: προσπεράστε άφοβα, ούτε σε youtube.
Seventh Son (2014)
Ένας έβδομος γιος ενός έβδομου γιου που πρέπει να εκπληρώσει τις προφητείες και να παλέψει το Κακό.
Αφού δώσανε εκατομμύρια, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία καταλάβανε ότι το έργο δεν βλέπεται με τίποτε και ξαναγύρισαν σκηνές μεταφέροντας την προβολή για αργότερα. Και αυτό δεν βλέπεται με τίποτε, ένα συνοθύλευμα που πάρθηκε από βιβλίο χωρίς αρχή μέση και τέλος. Και Τζεφ Μπρίτζες σε αγαπάμε αλλά ακόμη και σε ρόλο σε Οξφορδιανή παραγωγή με τσάι και λόρδους να σε βλέπαμε αυτή την βλαχοπροφορά θα είχες;
Σε 102′ προτιμήστε φυσικά να ακούσετε περίπου 11 φορές το έπος αυτό.
10 ταινίες λοιπόν που μερικές ήταν ολοκληρωτικές καταστροφές ενώ άλλες “βγήκαν και δεν βγήκαν” όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηνών για τον Μεγάλο Περίπατο. Και πάλι γούστα είναι αυτά!