Τι να σας φέρουμε πια; Ρομπότ διαιτητές;

Όλη η Ευρώπη παρακολούθησε χθες με κομμένη την ανάσα τον δεύτερο ημιτελικό του Euro 2020, με την Αγγλία τελικά να προσπερνά τους Δανούς, χάρη στον Χάρι Κέιν, αλλά και ένα πέναλτι που κέρδισαν οι Άγγλοι με τον Ραχίμ Στέρλινγκ, το οποίο προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα συζητήσεων για το αν ήταν πέναλτι ή όχι.
Βλέπετε, εκτός του ότι υπήρχε δεύτερη μπάλα εντός γηπέδου όταν ξεκίνησε η φάση του Άγγλου εξτρέμ (μεγάλη Σούπερ Λιγκ, παντού είσαι), υπάρχει και το ερώτημα για το κατά πόσο οι Δανοί αμυντικοί όντως τον ανατρέπουν μέσα στην περιοχή ή ο Στέρλινγκ βουτάει μόνος του.
Ο Ολλανδός διαιτητης Μάκελι έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα και, παρά τις διαμαρτυρίες των Δανών, επέμεινε στην απόφασή του και έστειλε τους Άγγλους στο πέναλτι. Ο Κέιν σκόραρε στην επαναφορά και η Αγγλία πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Euro.
Ταπεινή μου άποψη είναι πως στη φάση δεν υπάρχει κανένα πέναλτι. Κι άντε, δε σταματάς κύριε Μάκελι το παιχνίδι για τη δεύτερη μπάλα, αφού δεν επηρεάζει. Κι άντε δίνεις και το πέναλτι, αφού σε κανονική ροή είδες πως είναι πέναλτι. Ποιος ο λόγος να έχει μπει μια νέα τεχνολογία, που κοστίζει μάλιστα και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για να μη γίνεται χρήση του σε τέτοιες φάσεις, σε τόσο σημαντικά παιχνίδια;
Προσοχή, δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι η Αγγλία δεν αξίζει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Οι δύο καλύτερες ομάδες του τουρνουά είναι αδιαμφισβήτητα αυτές που έφτασαν στον τελικό και πραγματικά ανυπομονώ για την κόντρα των Άγγλων με την Ιταλία, αλλά ποιος ο λόγος, ενώ η τεχνολογία σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, να μην διπλοτσεκάρεις την απόφασή σου;
Μα, θα μου πείτε, το θέμα είναι και τι του λένε από το VAR. Αν δε του είπε κανείς πως έχει λάθος, γιατί να πάει να κοιτάξει την οθόνη; Αντιστρέφω το ερώτημα και απαντώ. Είσαι στον ημιτελικό. Όλες οι ομάδες έχουν κάνει υπερπροσπάθεια για να φτάσουν ως εκεί και παίρνεις μια απόφαση που αμφισβητείται. Έχεις τη δυνατότητα να βεβαιωθείς πως παίρνεις τη σωστή απόφαση. Ποιος ποδοσφαιρόφιλος θα του έλεγε κακή κουβέντα αν πήγαινε να διπλοτσεκάρει στην οθόνη την απόφασή του σε ένα τέτοιο κομβικό σημείο;
Κρίμα κι άδικο όλο αυτό, τόσο για τη Δανία, που δεν άξιζε να φύγει με ένα τέτοιο πέναλτι από αυτή τη διοργάνωση, όσο και για την ίδια την Αγγλία, η οποία και τεράστια προσπάθεια έχει κάνει στο τουρνουά συνολικά (έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ!), αλλά ήταν και συνολικά καλύτερη στο παιχνίδι, αφού μετά τα 60-70 λεπτά, οι Δανοί «έμειναν από βενζίνη».
Είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να πει κανείς το γνωστό, καφενειακό, ελληνικότατο «Α ρε λαμόγια της ΟΥΕΦΑ, με το ζόρι να στείλεις την Αγγλία τελικό». Θα μου επιτραπεί να διαφωνήσω. Εκτός του ότι δε θυμάμαι ποτέ την (πράγματι αμαρτωλή γενικά) ΟΥΕΦΑ να επηρεάζει διαιτητικές αποφάσεις στο Euro, δεν βλέπω και που θα ήταν το νόημα σε κάτι τέτοιο. Να γίνει πιο εμπορικός ο τελικός; Ότι δηλαδή ποιος δε θα έβλεπε έναν τελικό που το απόλυτο αουτσάιντερ πριν το τουρνουά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση;
Θεωρώ πως για ακόμη μία φορά, πέσαμε θύματα της εγωϊστικής φύσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Μάκελι, δεν δέχονταν πως μπορεί να έκανε τέτοιο λάθος κι ούτε που σκέφτηκε να τσεκάρει την οθόνη για να ελέγξει την ορθότητα της απόφασής του. Και για μένα, δεν υπάρχει δικαιολογία για κάτι τέτοιο στην εποχή της τεχνολογίας, στην εποχή του VAR.
Δε μπορεί να φτάνουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο, να κρίνεται πρόκριση σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, από ένα διαιτητικό λάθος. Δηλαδή τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να περιοριστούν τα λάθη; Να μπουν ρομπότ διαιτητές; Το είχα δει κάποτε σε ένα κόμιξ με τον Σκρούτζ Μακ Ντακ και δε λειτούργησε παιδιά, απλά πληροφοριακά.