Τα έντεκα δαχτυλίδια του Φιλ Τζάκσον
Για να πούμε την αμαρτία μας, δε σας γράφουμε και πολύ συχνά για βιβλία, εδώ στο cult24, αλλά θα μου επιτραπεί σήμερα μια εξαίρεση, διότι ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία της ανάγνωσης ενός βιβλίου που πραγματικά σε παίρνει από το χέρι σε ένα μαγικό ταξίδι με οδηγό τον μεγάλο Πίτερ Τζάκσον, τον αρχιτέκτονα των πιο επιτυχημένων ομάδων των τελευταίων δεκαετιών στο NBA.
Και εντάξει, βαδίζουμε πλέον στο 2022, οπότε λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζαμε ότι ο άνθρωπος είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών σε ότι αφορά τους τίτλους στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, αυτός που όλοι υποκλίνονται στο πέρασμά του. Και πως να γίνει αλλιώς, αφού ήταν ο προπονητής τόσο των Σικάγο Μπουλς που σκόρπισαν τον τρόμο τη δεκαετία του ’90, με μπροστάρη φυσικά τον αξεπέραστο Μάικλ Τζόρνταν, όσο κι ο κόουτς της μεγάλης ομάδας των Λέικερς όταν κατέκτησαν τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αλλά και άλλους δύο τίτλους αργότερα.
Λίγο – πολύ, όλοι γνωρίζαμε τις καινοτομίες που εφάρμοσε ο Τζάκσον και το επιτελείο του με την τριγωνική επίθεση. Όλο και κάτι είχαμε ακούσει και για τις σχέσεις του με τους παίκτες του, το πως αντιμετώπιζε τις διάφορες ιδιοτροπίες των σταρ που προπονούσε και τον τρόπο που -πάντοτε- έβρισκε για να παίρνει το καλύτερο από αυτούς.
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Ο Τζάκσον ξεκίνησε και πήγε όλο το δρόμο με τους Μπουλς, μέχρι να μεγαλώσει ο οργανισμός και παράλληλα μέχρι ο Μάικλ Τζόρνταν να βρει τα πατήματα του ηγέτη και να εξελιχθεί σε αυτό που όλος ο κόσμος θαύμασε στη συνέχεια, κι όταν τα κατάφερε, ο ηγέτης του απλά ένιωσε την ανάγκη να αποσυρθεί για ένα χρόνο, για να ηρεμήσει και το κεφάλι του, ειδικά μετά τη δολοφονία του πατέρα του.
Τελικά, ο Τζόρνταν επέστρεψε και ο Τζάκσον μαζί με τον ηγέτη του και φυσικά τον μεγάλο Σκότι Πίπεν, έφερε και τον Ντένις Ρόντμαν, για να κλείσει με μια δόση «τρέλας» την τριάδα των αστέρων του. Κι αν το να ηγείσαι σε τέτοιες προσωπικότητες φαίνεται στους περισσότερους βουνό, η κατάσταση στους Λέικερς ήταν ακόμη πιο εκρηκτική, αφού εκεί βρέθηκε με δύο νεαρούς, υπερφιλόδοξους και προικισμένους σούπερ σταρ που διεκδικούσαν επί ίσοις όροις το ρόλο του κυρίαρχου αρσενικού στην αγέλη. Και μάλιστα, είχε και την ατυχία να πέσει σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικούς ανθρώπους που είχαν ο μεν Κόμπι Μπράιαντ την τάση να παίρνει τα πάντα στα σοβαρά, ο δε Σακίλ Ο’ Νιλ την τάση να μην παίρνει στα σοβαρά απολύτως τίποτε. Κανονικό Ηφαίστειο.
Κι όμως, ακόμα και σε αυτή την περιίπτωση ο Τζάκσον τα κατάφερε περίφημα. Γιατί αν κάτι τον χαρακτηρίζει, είναι η υπομονή και η επιμονή του στην επίτευξη των στόχων. Ακόμα κι όταν όλοι οι υπόλοιποι θα τα παρατούσαν, αυτός δούλευε επίμονα πάνω στο επόμενο πρότζεκτ, τον επόμενο αγώνα, την επόμενη προπόνηση. Εξάλλου, όπως αναφέρει πολλές φορές μέσα στο βιβλίο του, το πιο σημαντικό είναι την επόμενη ημέρα «Να κόψεις ξύλα. Να κουβαλήσεις νερό», κατά τη ρήση των μοναχών στο Θιβέτ.
Να είσαι δηλαδή πάντοτε συγκεντρωμένος στο σήμερα και να μην αφήνεις πίσω αυτά που θεωρείς «χαμαλοδουλειά», αφού αυτά είναι που διαμορφώνουν τελικά τον χαρακτήρα σου. Όπως ένα σπίτι που είναι τακτοποιημένο και εφοδιασμένο επαρκώς μπορεί να πάει «στον αυτόματο», έτσι και μια ομάδα που δουλεύει καθημερινά, θα βγάλει τις φάσεις που πρέπει, όταν πρέπει.
Τελικά, αυτό που σου μένει από αυτό το βιβλίο και παρόλα τα θαυμαστά που πέτυχαν οι ομάδες του Τζάκσον, είναι κι αυτό που για το οποίο γνωρίζαμε τα λιγότερα, δηλαδή το χαρακτήρα του Τζάκσον και την πορεία του, κυρίως σε επίπεδο πνευματικής αναζήτησης. Και στο Last Dance είχαμε πάρει μια ιδέα για το πόση σημασία έχει για αυτόν ο διαλογισμός και τη χρήση ορισμένων πνευματικών τελετών των Ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής, αλλά, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, μπορώ να πω ότι γνώριζα λίγα πράγματα για τον άνθρωπο Φιλ Τζάκσον και πως μετέτρεπε σε «φυλή» τις ομάδες του.
Στην πραγματικότητα, από την εφηβεία του και μετά, η ζωή του Φιλ Τζάκσον δεν είναι παρά μια διαρκής πνευματική αναζήτηση. Όντας παιδί δύο ιερέων από τη Μοντάνα, ο παλαίμαχος κόουτς πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στην εκκλησία, πριν ξεκινήσει τις δικές του αναζητήσεις. Κι αυτές περιλάμβαναν μια τεράστια γκάμα διαφορετικών πνευματικών «δρόμων».
Από τις τελετές διαλογισμού Σούφι των Ισλαμιστών, μέχρι τις παρυφές του Βουδισμού, τις τελετές των Ιθαγενών της Αμερικής, την Ιαπωνική Φιλοσοφία, αλλά και μέχρι τον «Τελευταίο Πειρασμό», του Νίκου Καζαντζάκη ο Τζάκσον δε σταμάτησε στιγμή να συλλέγει εμπειρίες, στάσεις ζωής και τρόπους συμπεριφοράς που αναμφισβήτητα τον οδήγησαν στον χαρακτηρισμό ως απόλυτου «Zen Master», όχι μόνο λόγω της αγάπης του για το διαλογισμό, αλλά κυρίως λόγω της στάσης του απέναντι στη ζωή.
Μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε δώρο στον εαυτό σας ένα ταχύρυθμο μάθημα διαχείρισης καταστάσεων και συναισθημάτων, από τον μοναδικό Φιλ Τζάκσον. Το βιβλίο, που υπογράφει ο ίδιος ο πολυνίκης κόουτς είναι γραμμένο από τον ίδιο και τον Hugh Delehanty και κυκλοφορέι και στα ελληνικά σε μετάφραση του Νίκου Παπαδογιάννη.0