Cult Superleague Στιγμές: Όταν ο Μάκαρος έφερε τον Ντενίλσον στην Καβάλα
Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου κρύβουν πάντοτε παίκτες από αυτούς που η πιάτσα ονομάζει «λαβράκια» για τα αφεντικά των ομάδων. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν έχουν ομάδα ή έχουν και θέλουν να φύγουν γιατί δεν τα πάνε καλά με τον προπονητή/δεν συνήθισε το κλίμα ο σκύλος/δε δουλεύει ο θερμοσίφωνας στο σπίτι, πάντοτε βρίσκονται. Ωστόσο καμιά φορά, τα λαβράκια μπορούν να σου βγουν σαφρακιασμένες κουτσομούρες.
Ήταν τέτοιες μέρες λοιπόν της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου το 2010, την περίοδο που ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν το γενικό «κουμάντο» πλέον στην ομάδα της γενέτειράς του, της Καβάλας. Η ομάδα της Ανατολικής Μακεδονίας πήγαινε τρένο, με το Μάκη να έχει χτίσει ένα ζηλευτό σύνολο φέρνοντας κα παίκτες μεγάλης ποδοσφαιρικής αξίας και υψηλών παραστάσεων, όπως ο μεγάλος Ντιέ, ο Ορούμα, ο Κάλατς και ο Ιταντζ, ο Σμολάρεκ και ο Νταρσβίλ αργότερα και άλλοι.
Αδιαμφισβήτητα όμως, το μεγαλύτερο «μπαμ» του Μάκη στην Καβάλα ήταν σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, όταν έφερε στην Καβάλα έναν πρωταθλητή κόσμου, έναν παίκτη που φόρεσε 60 φορές τη φανέλα της μεγάλης «Σελεσάο», της Εθνικής Βραζιλίας και που έφτασε μέχρι και να γίνει κάποια στιγμή η ακριβότερη μεταγραφή στον πλανήτη.
Ο λόγος φυσικά για τον Ντενίλσον, τον αριστερό εξτρέμ με τη μεγάλη καριέρα σε πέντε διαφορετικές χώρες, έναν ζογκλέρ της μπάλας, που θεωρούνταν, αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους καλύτερους ντριμπλέρ της εποχής του. Για του λόγου το αληθές, μπορείτε να δείτε μερικές από τις τρίπλες του στο παρακάτω βίντεο.
Ο Ντενίλσον ντε Ολιβέιρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, «ξεπετάχτηκε» ποδοσφαιρικά τη δεκαετία του ’90, στη μεγάλη Σάο Πάουλο, με την οποία «έγραψε» 191 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Βραζιλίας πριν γίνει το 1998 η ακριβότερη μεταγραφή ως τότε στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Κι όμως, ήμασταν ακόμη σε μία εποχή που η ακριβότερη μεταγραφή μπορούσε να είναι ο Ντενίλσον και η μεταγραφή να έχει γίνει από τη Ρεάλ Μπέτις.
Η ομάδα της Σεβίλλης, έκανε δικό της τον Βραζιλιάνο έναντι παραπάνω από 30 εκατομμυρίων ευρώ και ο Ντενίλσον καθιερώθηκε στην αριστερή πλευρά της επίθεσης της ομάδας της Ανδαλουσίας για τα επόμενα 7 χρόνια. Γρήγορα έγινε και διεθνής, αγωνιζόμενος σε 2 Μουντιάλ με τη Βραζιλία, το 1998 και το 2002, που η ομάδα του κατέκτησε το τρόπαιο στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Μετά τη Μπέτις, η καριέρα του «παίρνει την κάτω βόλτα». Πηγαίνει στη Μπορντό, όπου δε στεριώνει και στη συνέχεια ξεκινάει ένα οδοιπορικό όπου κατά βάση ο Ντενίλσον πηγαίνει σε όλες τις υποβαθμισμένες ποδοσφαιρικά χώρες, οι οποίες όμως έχουν αφεντικά με γεμάτα πορτοφόλια.
Σαουδική Αραβία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, με μία μικρή επιστροφή στη Βραζιλία και την Παλμέιρας το 2008, όπου έκανε και τις πιο πολλές συμμετοχές (55) της ύστερης καριέρας του, ο Ντενίλσον γύρισε όλες τις χώρες στις οποίες θα γέμιζε τον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να χρειαστεί να κάνει και πάρα πολλά πράγματα. Το Γενάρη του 2010, ο Βραζιλιάνος ήταν ελεύθερος και ήταν ώρα πια να έρθει και στην Ελλάδα.
Με μια κίνηση «Ματ» ο Μάκης Ψωμιάδης τον υπογράφει ως ελεύθερο και η Καβάλα ονειρεύεται στιγμές μαγείας από τον Μάγο της Μπάλας Ντενίλσον, που ήρθε να ταράξει τα νερά στην αριστερή πλευρά της ομάδας της πόλης.
Φυσικά, τα όνειρα καλοκαιρινής νυκτός στην Ελλάδα τα βλέπουμε καμιά φορά και καταχείμωνο, αφού ο Ντενίλσον τελικά δεν έκανε ούτε μία συμμετοχή με την Καβάλα και αποσύρθηκε τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς από την ενεργό δράση. Καλά πήγε αυτό.